Blog post

KOPRIVNI KRUH Z DROŽMI

Drugi dan karantene so se pri meni doma znašle Natašine droži. Ponedeljek je bil po eni strani malo bolj žalostne sorte dan, a ko sem v roke dobila droži, sem pozabila na vse manj prijetne trenutke. Nikoli prej nisem pekla pravega kruha, a sem si že dolgo želela peči z drožmi. Ker so žive. Živijo z nami.

Po večkratnih neuspelih poskusih vzgoje droži, je bila tokrat moja rešiteljica Nataša. Ustavila sem se v Krajčku ter prevzela kozarček z dobro žlico matičnih droži. Že isti dan sem začela s pripravami za moj prvi kruhek.

Sedaj so za menoj že trije tedni odkar skrbim za droži in pečem z njimi. Danes sicer droži že cel dan počivajo, a jih jutri zagotovo prebudim, da bo v kuhinji spet lepo dišalo.

Rada imam barve, divje rastline, zelenje. Koprive se znajdejo v mojih obrokih pogosto. Želela pa sem jih preizkusiti tudi v kruhu. Ker nisem našla meni všečnega recepta, sem se odločila, da se lotim vsega skupaj sama in upala, da bi sreča na moji strani.

Vzela sem svinčnik in moj zeleni zvezek v katerega si zapišem pomembne pogruntavščine, ki jih ne smem pozabiti. Napisala sem si okvirni recept in ga sproti prilagajala.

Kot opombo naj dodam še, da bom naslednjič zagotovo dodala več soli in nekaj več kopriv. Torej, za moj kruh s koprivami sem potrebovala…

Sestavine:

110 g droži (100% = 55g vode in 55 g bele pšenične moke)

440 g bele pšenične moke tip 500

70 g kopriv

220 g vode

7 g soli

Najprej sem blanširala koprive, v vreli vodi, jih pustila cca. 2 min in jih ohladila v hladni vodi. Pustila sem jih na cedilu, da se voda odteče. Nisem jih ožemala, saj sem želela, da zadržijo nekaj vode. Tako so blanširane koprive tehtale dobrih 100 g več. Zmiskala sem jih v mikserju in nato dodala še postano vodo, ki je bila namenjena za kruh. In zopet mix.

Nato sem v tej mešanici vode in špinače raztopila droži in postopoma začela dodajati moko. Ko sem z gnetenjem dobila zmes brez suhih delcev moke, sem testo pustila počivati cca. pol ure in nato dodala sol. Če je moka vpila večino vode, lahko dodate slabo žličko soli, da se bo sol lažje vpila, torej po potrebi. Vse skupaj sem dobro zagnetla, posodo pokrila s prtičkom in pustila na pultu.

V naslednjih dveh urah so na vsake pol ure sledili raztegi – prepogibi testa. Vse skupaj je bilo 4 x 4 raztegov. Testo v posodi je še enu uro počivalo na sobni temperaturi.

Nato sem testo dala iz posode in ga predoblikovala ter ga pustila na pultu počivati cca. 20 min. Zatem je sledilo oblikovanje v hlebček, ki sem ga dala v vzhajalno košarico. Ker imam za ta kruh eno premalo in pa eno preveliko vzhajalno košarico, sem se znašla in uporabila cedilo. Čezenj sem dala prtiček, ki sem ga pomokala z riževo moko.

Doma nimamo riževe moke, a sem se znašla in v kavnem mlinčku zmlela riž. To riževo moko sem potresla po prtičku in nekaj tudi po kruhu, zato, da se mi hlebček ne bi prilepil na posodo.

Hlebček sem pokrila s prtičkom in vse skupaj zavila v plastično vrečko, saj se mi je že večkrat zgodilo, da se mi je zgornji del hlebčka med vzhajanjem osušil. V hladilniku je testo vzhajalo 10 -12 ur.

Naslednje jutro sem segrela pečico na 240 stopinj. Ko se je pečica segrevala, sem notri dala še pekač na katerem sem nato pekla kruh in pa globok pekač v katerega sem vlila nekaj vode, da sem na ta način ustvarila paro. Namesto tega lahko v prvem delu kruh pečete s pokrovom.

Vzhajanemu hlebčku sem na pultu odstranila vso riževo moko, ki se je prilepila na posodi, ga potresla z moko in naredila zarezo z žiletko.

Kruh sem pekla prvih 20 minut na 240°C s paro in drugih 25 minut na 230°C.

Ko je bil kruh pečen, sem ga preložila na rešetko pokrila s prtom in ga pustila eno uro, da se je ohladil.

Potem pa…. 🖤

Prvi rez kruha je najslajši….

P. S. Zelo podrobne opise priprav droži in rokovanja s testi sem našla v knjigi Kruh z drožmi, veliko koristnih informacij sem dobila tudi od “Nataše iz Krajčka” ter v skupini Drožomanija

By Jutranjica

Prejšnja objava

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other